Oberoende media, not so much

Ännu ett exempel i häpnadsväckande kultur i media. Häromdagen debatterade Tino Sanandaji, forskare i nationalekonomi mot Lisa Pelling, statsvetare.

Notera hur Aktuellt väljer att presentera dem.

CiaeNicWEAAMXAb.jpg-large

Oberoende, vad betyder det?

Annonser

8 thoughts on “Oberoende media, not so much

 1. Att media inte lyckas bevara sitt oberoende är ett mycket allvarligt hot mot demokratin och det fria samhället. De lärde brukar säga att det som bevakar maktbalansen inom demokratin är samspelet mellan ett lands regering, ett lands domstol och ett lands granskande media. De tre parterna granskar varandra och på så sätt upprätthålls förtroendet och makten för demokratin. Den som inte sköter sig inom lagens råmärken blir utvisad eller får matchstraff om man ska prata idrottstermer.

  Tiden är förbi när medierna ansågs tillräckligt oberoende och bland annat är det därför vi ser framfarten av alternativa mediekanaler som twitter, bloggar och hemvävda nättidningar typ Avpixlat. Man ska inte säga att dessa kanaler står för något som är oberoende men det är i alla fall fria, i de flesta fall.

  I det samhälle jag vill leva i och i det samhälle jag med stolthet vill att mina barn växer upp, där måste maktbalansen vara i harmoni. Allt annat leder till någonting osunt som vi alla mer eller mindre blir involverad i. Exempelvis om du lever i ett svårt korrumperat samhälle så är det svårt att själv stå utanför, nej man blir indragen i korruptionen vare sig man vill eller inte.

  Det är ganska märkligt att vi i Sverige gärna pekar på Putin och förklarar att han är den stora manipulatören med en stor apparat som systematiskt försöker styra omvärlden till sin egen fördel. Jag är Natoförspråkare av den enkla anledningen att jag tycker vi måste ha några kompisar som hjälper oss, eftersom Vladimir Putin är synnerligen oberäknelig. Men är vi i Sverige så mycket bättre än Putin och Ryssland vad gäller medias oberoende?

  DKMI tar upp en mycket viktig aspekt, dvs vikten av medias oberoende. Både SÄPO, MUST,FRA och FOI har på olika sätt beskrivit sin oro för att Putin och Ryssland försöker påverka makthavare i Sverige i form av politiker, journalister och andra med påverkansmöjlighet. Varför? Jo för att sprida instabilitet och osäkerhet i Sverige, för det gör oss svaga.

  Att media kämpar hårt för att bibehålla sitt oberoende är, i mina ögon, det viktigaste de har att kämpa för då det ytterst påverkar demokratin och vår förmåga att försvara vårt land mot yttre hot.

  Media måste exempelvis bevaka alla som far med osant intygande, det kan vara Mona Sahlin, Göran Lambertz, Mehmet Kaplan eller vad de nu mår heta. Att vi har olika åsikter och ståndpunkter inom en demokrati är bara sunt, men att fara med osant intygande ruckar på förtroendet för demokratin och det måste stävjas.

  Så att drevet efter Mona Sahlin måste fortsätta har ett gott syfte, dvs att bevaka en makthavares handel och vandel. Hon vet mycket väl vad priset är i toppen och det är inte alls synd om henne, möjligtvis kan jag lida med hennes familj som också blir drabbade av drevet indirekt.

  Alla makthavare måste synas i sömmarna , oavsett om det är regeringen eller de främsta kristna ledarna. Men som DKMI undrar så är den kristna falangen fega när det gäller att vara kritisk i sitt granskande, tro mig jag har egna bevis för det. Amen!

   • Intressant att Khans pappa vägleder sonen. Det förvånar dock inte. Återigen all heder åt den journalistik som avslöjar det som hotar demokratin och dess grundpelare.

    Förresten verkar Tommy Dahlman hänge sig åt eftertänksamhet numera. Hans rubrik ”Hämnden är ljuv , heter det” handlar om någon slags upprättelseförklaring till allt elände som skrivs i bloggarna, där han förfäras över förfallet.

    Tänk att verkligheten kommit ikapp även ”pastor” Dahlman. Han som gick hårt åt de homosexuella levernet och beskrev det i sammanhang som skärselden och annat av hetta. Märkligt att han själv blev hårt åtgången i bloggar och bland medias olika kanaler, eller?

    Sent ska syndaren vakna brukar det heta. Undran hur länge Dahlman kan hålla sig på mattan innan han ska göra nästa attack mot någon kuvad samhällsgrupp? Med Ruben Agnarsson vid tömmarna lär det inte dröja länge förrän det är full galopp igen. Spännande tider!

  • Med tanke på Sahlins advokat så kan ju hon få flera års fängelse 😉

   Gammelmedia har satt sig själva i en svår sits. Fakta har mångt och mycket blivit ”SD retorik” i vår mediakrati, så de har lång väg tillbaka innan de kan bli oberoende igen.

 2. Man kan undra hur lång tid det kommer att ta för riddarna Ulf Ekman, Tommy Dahlman att rida ut till Marcus Birros försvar denna gång? Nu verkar Aftonbladet ha fått tag på mailkonversation mellan Birro och SD där det tydligt framgår att Birro gör allt för pengar. Eller kommer Ekman och Dahlman ligga lågt denna gång?

  Tror även tidningen Dagen som har Birro på lönelistan får ta sig en funderare. Spännande tider!

  • Ekman och Dahlman har kastat Birro under bussen. De har själva för stora problem att tas med.
   När allt kommer omkring gör ju Ekman och Dahlman själva för mycket för pengar, så de har inte så mycket att komma med längre.

   Skillnaden med Birro är att han inte har någon agenda. Han gör bort sig, står för det och är transparent.

   Agnarssons, Ekmans och Dahlmans trovärdighet är futtig. Allt för många börjar få upp ögonen för deras jargong, dubbla sidor, och ytlighet.

   Att exempelvis Dahlman får många träffar på sina artiklar är för att lika många som tycker han har något att säga läser för att han är så lustig. Se bara hans senaste rader, som du själv nämnt om. (Han borde för sitt eget bästa ligga lågt ett tag till. Men många är glada av olika anledningar att han är tillbaka.)
   Om alla läsare och de som stödjer Kanal 10, Inblick och allt vad det är visste hur mycket dessa rader är mot dem själva. Hämd, hot, besatthet av att jaga folk, söka efter och gräva upp gammal dynga för åsiktsmotståndare etc.
   Men, allt kommer komma upp till ytan i sinom tid.

   Vill Dagen få läsarsiffror så kan de exempelvis rota i hur många program Dahlman och Agnarsson fick spela in innan de sände sitt ”förlåt” program. Och varför de fick spela in dem.

   Dahlman är en gåva åt alla som bara fortätter att ge och ge och ge…

 3. Fritt fram att mygla och muta!

  Nu står det klart att Margot Wallström inte åtalas för mutbrott för lägenhetsaffären med Kommunal. Det beskedet från åklagaren berättar för svenska folket att det finns inget att vara orolig för. Ni kan mygla och muta och fixa och dona, det kommer ändå bli svårt att bevisa att ni haft koppling till sammanhanget.

  Om 10-15 år kommer åklagaren Alg Johansson skriva en bok som heter ”Sanningen om lägenhetsaffären och Margot Wallström”. Då får vi läsa om hur Alf inte hade något val än att fria henne, annars hade han förlorat både hedern och jobbet. Margot åker gräddfil!

  • En gång skulle Jan Guillou sätta dit Alf Svensson i en debatt. Han började ställa frågor om etik och moral.
   Alf klarade det galant.
   Att Wallström skulle fällas trodde nog ingen. Men att hon anser inget fel begåtts talar ett tydligt språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s