Joel Halldorf bygger sin artikel fel

Bland de svenska kristna kändisarna verkar en annan, lite lågmäldare, men långt mer inflytelserik än vad Ruben och Tommy Dahlman gemensamma tonläge skulle kunna drömma om.  Joel Halldorf.

Idag skriver Joel i Expressen om politik och miljöpartisten Yasri Kahn, som dkmi skrivit om tidigare.

Skärmavbild 2016-05-03 kl. 18.18.03

Joel vill, som så många kristna profiler i media, tycka till.
Joel tillhör den kategorin som är akademisk och använder ofta svåra ord för att sprida sin syn och åsikt. Lite likt Ulf Ekman.
Även Halldorfs far, Peter Halldorf, bygger sina teologiska resonemang på högkyrkliga termer med ortodoxa uttryck, som förlorar den vanliga frikyrkliga åhöraren i bänken.
Familjen Halldorf kommer från frikyrkan, närmare bestämt pingströrelsen.
Åhöraren som efter att ha lyssnat på Peter, vill inte verka ytlig och okunnig, uttrycker en beundran av djupet och det akademiska språket. Så står dom där med ett krucifix, en helgontavla och ett radband i handen, utan att egentligen förstå varför och vad det representerar.
Ofta byggs alltså ett argument på en inledande tes som inte hinns med att syna/ifrågasätta/kontrollera. Därefter går det av bara farten.

Den lärda Joel gjorde lika dant i Expressen idag.
Han skrev, efter att ha lagt den intellektuella ribban med ett citat av världsberömde italienske författaren, filosofen och historikern Umberto Eco.

Yasri Kahn fick veta att han inte kunde bli politiker, och statsminister Stefan Löfven deklarerade att svenskar tar både kvinnor och män i handen.

Två fel i en och samma mening, med vilka han vill jämföra, om än dock milt, ordets farliga makt med inkvisitionen.

Yasri Kahn får visst vara politiker. Men när verkligen hann ifatt honom och partiet, insåg alla involverade att det är lika bra att bryta där och då. Innan värre saker blev uppenbarade.
Kahn får gärna vara politiker i Sverige. Kanske blir han dock mer framgångsrik i ett parti som har en starkare muslimsk prägel, än ett med en feministiskt HBTQ profil.

Löfven deklarerade inte att svenskar måste ta alla i hand. Men i de partier som idag har regeringsställning väntas göra det. Men i det öppna fria landet Sverige idag, har du rättighet att avstå att ta någon av motsatt kön i hand.

Så, Joel.
-Kahn får visst vara politiker i Sverige.
-Löfven deklarerade inte att svensken måste ta i hand med alla.

Joel har tidigare varit i ”blåsväder” hos många kristna tidigare.

Varför gör Joel så här? Varför säger får han ingen feedback från sin kristna svans som klickar reaktioner på Facebook och twitter?

 

Annonser

11 thoughts on “Joel Halldorf bygger sin artikel fel

 1. Underbart bra bloggartikel DKMI!

  Jag brände mig nästan på kaffet när jag första gången läste Joels artikel i Expressen. Jag läste den två gånger, där jag andra gången ställde kaffekoppen på bordet. Jag försökte tänka fromma tankar om Joel men det slutade med att jag tänkte, fick Marcus Birro lämna Expressen för sina klavertramp så har nog Joel Halldorf fått gult kort för denna artikel. Men sen tänkte jag att de mediokra kristna tidningarna Dagen och Världen idag som står Halldorf närmast lär knappast kommentera Halldorfs artikel, ty han skriver ju ändå i självaste Expressen. Det massmediala finrummet, tycker somliga.

  Men till min glädje kliver DKMI fram och skriver en klockren analys med mogna kommentarer. 10 poäng av 10 möjliga bortsett från något språkfel, men det är ju en fristående blogg. Mycket träffsäker!

  Vare sig Joel eller Expressen kan ha funderat värst mycket på innehållet i Joels artikel. Precis som DKMI beskriver så vill Joel låta det framtå som att statsminister Stefan ”svetsaren” Löfven har förbjudit den muslimska brodern Khan att vara politiskt engagerad. Läser man texten noga så påstår inte Joel att det är statsministern som sagt så men varför vinklar då Joel det på detta lömska vis. Hade det varit Zlatan som blivit påhoppad så hade mest troligt Joel fått sig en stämning i rätten. Löfven är härdad sen tiden då han svetsade stålbalk på Hägglunds.

  Och Joels högtravande och komplicerade språkbruk får mig att undra vad han vill förmedla?

  Att nu Joel Halldorf får skriva på Expressens kultursida gör att han har stjärnstatus jämfört med Tommy Dahlman, Ruben Agnarsson och Stefan Swärd och förvisso även Birro. Alla dessa skulle inget hellre än att vilja skriva på Expressens kultursida, men det vore förstås en katastrof. Då är det tur att Joel Halldorf har den platsen, än så länge ska tilläggas.

  Vad är det då som gör Joel Halldorf lite unik, förutom det högtravande språket? Jo han är son till Peter Halldorf, precis som dkmi så klokt tar upp. Men vem är då Peter, jo han är någon slags ”halvmunk”, andlig fader, retritpersonlighet på Bjärka Säby där han utövar någon form av blandreligion mellan protestantisk och katolska läror . En inte helt enkel blandning för de forna fränderna inom pingströrelsen.

  Så långt inga konstigheter, förutom att den forna Livets ordaren och numera katoliken Ulf Ekman är god vän med Peter Halldorf samt den tidigare föreståndaren för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, Sten-Gunnar Hedin.

  Sten- Gunnar har, trots en svår sjukdomstid, medverkat i en artikel i Dagen nyligen där frågeställningen kring hans samröre med den högste katolske biskopen Anders Arborelius fick förnyad fart. Läs själva och bedöm. Tragiskt liv han verkat haft Sten- Gunnar, där närmsta vännerna blivit ovänner med honom och barnen åsidosatta, men men….

  Konklusionen är den att Joel Halldorf på ett eller annat sätt sitter i den kristna smeten av maktspelare och därav är han mer eller mindre oantastlig. Herrarna Dahlman, Agnarsson, Swärd och Birro är alla försvarare av Ulf Ekmans liv och gärningar, i alla väder, men de besitter inte den teologiska kompetens och det språkbruk samt framför allt de kontakter som Joel Halldorf har. De saknar också självbehärskning, det ska inte förglömmas.

  Men jag håller med DKMI, vad är det som gör att Joel på bästa ”sändningstid” skriver bort sig så totalt. Med lite mer list skulle han kunna kamma hem många stilpoäng men istället skriver han så att det förorsakar brännsår i strupen.

  Kunde inte låta bli att roa mig med att kika in på Joels Twitter. De flesta av oss människor gillar på ett eller annat sätt uppmärksamhet. Joel verkar ha fått en överdos av genen som får oss att längta efter uppmärksamhet.

  Ska bli intressant att se om tidningen Dagen stryker Joel medhårs även denna gång, allt annat vore oväntat.

  Tack dkmi för en sinnrik bloggartikel!

  • Självaste Felicia Ferreira, chefredaktör, VD och ledarskribent på Dagen, har klickat sitt positivt stöd på social media och spridit Joels artikel.

   Ironiskt nog, precis som Halldorf anklagar Löfven för att ha haft för bråttom, kan han själv blivit offer för sin ivriga lusta att vilja få uppmärksamhet genom att slarvigt anklaga Löfven.

   Lite elakt, så är han de intellektuellas ”inside man” i den ”profana mediavärlden”. Precis som Khan var från den andra religionen på den politiska arenan.

   Språk och stavfel bjuder dkmi på. Denna plattform är telepromterfri.

   • Jasså har Felicia hängt på Halldorfs drev. Noterade att Västerbottenskuriren granskar Frimuraranas inflytande i politiken i Umeå. Friat Tider hakar på och vill gräva de också. Frimurarna är endast för män och inte tillåtet för kvinnor. Här ska vi inte vara snabba och förhastade eller vad säger Joel och Felicia om det?

    Undrar om Joel skrev sin artikel under ett inflytande av guds ingivelse eller om det var annat som distraherade. Att som kristen skribent påhejad av Vd för en kristens dagstidning försöka svartmåla rikets statsminister med rena felaktigheter är inte bara besvärande utan det saknar motstycke. Undrar om Halldorf kommer med en rättelse och ber som allra ödmjukast om ursäkt?. Khan och Kaplansåg ingen anledning till reträtt och ursäktande utan de stövlade på för islam.

   • Hon är bara en i raden.
    Skulle någon lyfta på locket igen kring kopplingarna mellan Bjärka och Frimurarna, kanske någon vill ta bollen och springa med den.

    Många frikyrkopastorer är med i frimurarloger över hela vårt land. Inte bara svenska kyrkans präster. De kvinnliga pastorerna blir uppvaktade från bland annat Rebecka ordern.

 2. Nu har Expressen haft belysningen på att kristna hotas av muslimer på landets flyktingförläggningar. Tidningen Dagen hänger på. Nu är det viktigt att belysa detta stora trauma. Bert Karlsson beskriver att visst förekommer det bråk mellan muslimer och kristna men att det är ganska ovanligt.

  Joel Halldorf var snabb med att påpeka att Stefan Löfven dömde handskakaren från Thailand, dvs Khan, väldigt snabbt. Undrar om Halldorf tycker att Expressen och tidningen Dagen är väl snabba i sina skriverier om hotande muslimer där de kristna vill ha flyktingförläggningar för endast kristna?

  Halldorf är avlönad av bägge tidningarna men frågan är om han vågar gå mot strömmen denna gång?

   • Ja de analysen hade varit spännande att läsa. Läser man Lotta Grönings senaste artikel i Expressen eller för den delen lyssnar till henne och Göran Greider på radions P1 så förstår man att om de hyser sådan nolltolerans mot Monas senaste beteende, jag då är hela kennelklubben begravd.

    Att sossarnas toppar är iskallt tysta vittnar om att den innersta kretsen vet något som vi andra önskade att vi visste. Spekulationerna går förstås varma om livvakten var Monas toyboy men kan det ha varit så enkelt att det bara var en trasslig kärleksaffär?

    Men oavsett vad Monas hittat på för rackartyg är det uppenbart att Monas framfart genom åren sätter sin prägel på socialdemokratin, även om vissa analytiker vill göra gällande att hon är en före detting så vandrade hon trots allt först i ledet under första maj-tåget i Borlänge.

    Kunde statssvetsaren Löfven avfärda Khan men ett opassande handslag eller rättare sagt ett uteblivet handslag, ja då borde Mona få på pälsen, offentligt, för att hon låtit pennan slinta på statens papper.

    ”Jag är baske mig inge fifflare, sa Mona under Toublerone-affären”. Även denna gång har hon initialt ljugit friskt för att försöka komma undran Sveriges mest enträgna grävande journalister. Antingen är Mona en säregen mytoman eller så har hon någon personlighetsstörning som är så pass allvarlig att svenska folket kommer förlåta henne även denna gång. Vem förvånas om hon är åter på de stora scenerna igen om något år? Ingenting är omöjligt, trots det omöjliga läget.

    Kom igen Halldorf, låt oss höra din analys.

   • Ibland är det bättre att rensa för att bygga långsiktigt. Tveklöst är Mona en sådan S tillåtit verka för hon är för nära Palme.
    Utanför (S)fären har hon dock skadat mer än bidragit när summan adderas upp.

    Förmodligen har både media och S för mycket skit på varandra att båda lägren hoppas de skall bli räddade av ännu en MP-skandal.

 3. Det är märklig detta hur gång på gång, antingen om det är Joel Halldorf, eller som när teologen David Nyström är i farten med sina alster så får dom hållas och stå i princip helt oemotsagda från kristna ledare och pastorer, och som du helt riktigt här är inne på,jag begriper det inte. Jag kan inte se det som nåt annat skäl än att det handlar om ren och skär feghet i all sin ynkedoms figurer vilka dom är.

  • Ängslighet och större nätverk. Där sitter det.
   Antingen tjänar en präst/pastor/rabbi/imam mammon eller så tjänar den sin gud.
   I de flesta fall så har mammon blivit deras gud.
   Säger en pastor/präst något emot personer som Nyström eller Halldrof, så rycks dennes plattform bort under dem som en matta.
   Vad de inte förstår är att de då direkt vinner fotfolket och bänkvärmarnas förtroende. Men vem vågar?

   Titta bara i politiken. Parallellen är exakt.

   Ibland undrar jag om de ens tror på deras läromästare Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s