Ulf Ekman rider ut i strid

Genom åren har vi sett ett lite lustigt beteende bland Ulf Ekmans trupper.
Personer som Birro, Tommy Dahlman, Ruben Agnarsson, Jonathan Ekman, och även nya generationen på Livets Ord, rider ut till försvar och skall rätta till eller förklara vad Ulf egentligen menade och att det han säger/gjort faktiskt är ok.

Exempel här här här och här

knight ekman

Nu ser vi den nya Riddaren, Ulf Johannes Paulus Ekman, som rider ut och skall hjälpa Påven.
”Påven menade inte alls så här eller så, utan faktiskt såhär!!!”

Och intressant och knäppt blir det, igen.

Först vill han jämställa sig med Påven själv. Att han minsann kan förstå hur Påven blir missförstådd. Inte för de väljer att själv kommunicera luddigt med öppningar för tolkningar, vilket Ulf är en av de främsta på i vårt avlånga land. Utan för vi är till naturen karga och fåordiga.

 Norra Skandinavien, med sin karga fåordighet…

Men även Påven kommunicerar skickligt och får inte säga något utan att experter av talskrivare godkänner det. INGET av vare sig det Ulf eller Påven säger är av en slump.

Men det är trotts allt synd om Ulf och Påven, för när han talar så händer det:

En sak jag ständigt stöter på är just detta, hur vi med samma ord faktiskt menar lite olika saker.

Men självklart stöter Ulf på detta.
Han väljer att prata med dubbla tungor, svara med halvsanningar, ord som går att läsa in olika meningar av och garderar sina svar.
Titta bara på när han skall svara på om han bett om ursäkt eller om han fått betalt privat och gömmer sina miljontals kronor på konton världen över.
Om mindre begåvade retoriker, som inte är av Ulf Ekmans suveräna klass, klarar vara tydlig, så visst klarar även han av det. Om han vill.
Men:

Alltså blir boken[ en bok av Påven han diskuterar] något suspekt. Inte för vad den säger, men för vad den inte säger…
Jag minns detta ifrån olika predikotillfällen i kyrkor. Ibland kunde någon komma fram efteråt och påpeka något misslynt att han inte tyckte att jag hade tagit med vissa för honom väsentliga saker…

Det kunde gälla bibelord vars hela sammanhang inte alltid citerades (det skulle bliva långa avsnitt)

Här ser vi hur Ulf ger exempel på hur Påven och han själv blir missförstådda när de talar och hur Ulf minsann kan förstå och hjälpa oss att veta vad Påven menar. Till och med vad han inte säger.

Som sagt, språkbruk och kultur är viktigt och värt stor uppmärksamhet och disciplin och återhållsamhet i hur man bedömer andras tro…
Vi behöver också uppöva Andens frukter i form av ökad välvilja och genom att seriöst försöka att förstå den andre. Vi behöver kanske ”gå en andra mil” och inte enbart snabbt leta efter fel eller ständigt misstänkliggöra den andres intentioner.

Listigt. Lägg ansvaret hos åhöraren utan att misstänkliggöra talaren, så kan vi fortsätta tala i dubbla meningar och blir vi ifrågasatt är vi offer, för vi är ”missförstådda”.
Gärna med lite teologisk andlig retorik, som ingen vågar motsäga.

Sedan börjar han diskutera ämnet, huruvida alla människor oavsett religion är ”Guds barn”. Som exempel används Aposteln Paulus tal som är nedtecknat i den bibliska boken Apostlagärningana 17: 27, 29.
Kom nu ihåg att Ulf inte vill att detta skall sättas i sitt rätta sammanhang, det förklarade han inledningsvis i sitt blogginlägg!!!

 ”Ty i honom är det som vi lever, rör oss och är till, så som även några av er egna skalder har sagt;”Vi är av hans släkt”. Är vi nu av Guds släkt….”
Här talas det om hela mänskligheten som Guds släkt, familj.

Här väljer Ulf att översätta ordet Genos (γίνομαι Strongs G1096) till familj. Avkomma är mer det vanliga ordet. Någon av samma art.
Familj där en direkt släktlinje med härkomst till far eller mor är vanligare med Patria  (πατήρ Strong G3962).

Om vi nu gör vad Ulf inte vill, sätter det i sitt sammanhang så ser vi att Paulus talar om en Gud som inte är av ”grekernas hedniska religion”.
Han talar om Israels Gud som han menar skapat människan och alla är denne människas avkomma. Sen kommer nyckelstycket, som Ulf inte citerar (blir för långt stycke då vet ni):

Är vi nu av Guds släkt bör vi inte tänka oss att det gudomliga liknar något av guld, silver eller sten, en bild som kommit till av mänsklig konst och fantasi. Gud har länge haft överseende med okunnighetens tider, men nu befaller han alla människor överallt att omvända sig Han har nämligen bestämt en dag då han ska döma världen med rättfärdighet genom en man som han har utsett, och han har erbjudit tron åt alla genom att uppväcka honom från de döda.”
 När de hörde Paulus tala om uppståndelse från de döda började några håna honom, men andra sade: ”Vi vill höra dig tala om detta igen.” Med detta lämnade Paulus dem. Men några anslöt sig till honom och kom till tro. 

Ulf citerar inleningen av Paulus i v.29 som om det är ett resultat, ett konstaterande baserat på en ”hednisk diktare”. Är vi nu av Guds släkt. 
Men det är ett påstående som enligt Paulus kräver konsekvens. Paulus ställer det mot diktarens påstående, att OM vi nu är Guds släkt:
”Är vi av Guds släkt… ska vi omvända oss… till tron som han erbjudit oss genom att uppväcka honom från de döda…”

Här ser vi att de som är av andra religioner inte inkluderas som ”Guds barn”, som är huvudfrågan i Påvens uttalande.
När de hörde Paulus tala om uppståndelse från de döda började några håna honom, men andra sade: ”Vi vill höra dig tala om detta igen.” Med detta lämnade Paulus dem. Men några anslöt sig till honom och kom till tro. 

Men, shhh! Säg inget om denna text till Ulf. Det vore ju tråkigt om han nu efter att ha ridit ut till Påvens försvar blir missförstådd, igen.

Vad Ulf vill är att hans efterföljare ska tro att han inte själv valt att placerat sig i det facket där han hela tiden råkar bli ”missförstådd”.

Har man en plats bland riddarna runt bordet så ska man väl ta sitt ansvar…

 

Annonser

6 thoughts on “Ulf Ekman rider ut i strid

 1. Ekmans strid är inte en för alla, alla för en utan det är egoismens strid.

  Tänk vad fascinerande att Ulf Ekman som under stora delar av 80 och 90-talet av andra kristna församlingar var förklarad som en ”farlig” person, någon man skulle se upp för. Men där Ekman under senare delen av 90-talet och framför allt 2000-talet sedan fick möjlighet att kliva in i stugvärmen och förklarades rumsren med andra kristna församlingar med framför allt stora delar av Pingströrelsen. Sedan har det runnit så pass mycket vatten mellan, under och på broarna att bron rasade och nu bygger Ekman vidare på det katolska brofundamentet. Ulf Ekman är fundamentalt skicklig på att använda text till det han vill åskådsliggöra med eller utan fördunklingseffekter. Det är synnerligen bra att DKMI-bloggen bistår med att rikta strålkastarna på Ekmans fortsatta lurendrejeri. Inte ens etablerade kristna präster/pastorer vågar fronta Ekman ty han spelar i en egen division och är svår att bemästra eftersom han är en mästare på att dölja sina manipulativa drag. Jag läste förresten att Aletheia funnit egendomliga och till synes styrkta bevis för att Ulf Ekman med Fru Birgitta samt Robert Ekh nyligen återaktiverat en ”stiftelse” i USA. Inte ens den bästa Leif GW Persson skulle kunna skriva en sådan spännande story. Det ska bli oerhört intressant att se vad som kommer ut av det. Förmodligen kommer tidningarna Dagen och Världen idag inte att vilja skriva om det, men med påtryckningar kommer de bli tvungna för att värna sin trovärdighet.

  Att Ulf Ekman inte kommer gå i svaromål på vad som ankommer stiftelsen i USA det vet vi redan, han är fullt upptagen med att fokusera på att göra karriär inom katolska kyrkan, där han ska vara retreat-ledare i mars. Ulf har sårat många människor men det bekommer honom inte utan han är i full färd med att bestiga nästa berg. (www.berget.se). Det finns ett ord för sådana personlighetsdrag vilket slutar på -pat.

  Det ska istället bli intressant att se vad Joakim Lundqvist svarar kring Ekmans och Ekhs nyvunna affärsrelation eller kanske man ska kalla det för kärleksaffär. Blogg-artikeln räknade inledningsvis upp ett antal av Ekmans försvarare som Birro, Dahlman, Agnarsson. Det verkar dock som att dessa blivit tystare på slutet och Dahlman har förutom att han tagit sig vatten över huvudet när det gäller bedriften att fara med osanningar även använt bilen på ett onyktert sätt. Han blev osedvanligt tyst, inte likt honom, men vi får hoppas att han snart är åter på benen, då kanske med en mer nykter syn på Ekmans bedrifter.

  Ja då återstår väl bara Joakim Lundqvist att rida ut till Ulf Ekmans försvar? Att Ulf söker värnskydd i Katolska kyrkan har de med hög sinnesnärvaro redan räknat ut. Undrar om biskopen kommer gilla att Ulf fortsatt har affärer med Livets Ord och Robert Ekh? Som sagt inte ens Leif GW Persson skulle kunna författa en så spännande thriller. Vi får med spänning följa fortsättningen på denna verklighetsförankrade story, tack vare DKMI- blogg, Aletheia och andra kloka och grävande personer.

  För mig är definitionen av klok person, någon som genom att lägga pusselbitarna på plats kan värdera helheten och sedan dra slutsatser kring vad som är förenat med goda ambitioner och för allas bästa eller vad som är förenat med ren och skär illvilja och egoism.

  • Affären Ekman Ekh är inte över. För mycket pengar i omlopp.

   Aletheia har grävt upp mycket bra material och producerar fakta.
   När det kommer till Ruben Agnarsson så har han fått en liten nytändning. Han är aktiv på Aletheias sida bland kommentarerna. Men, hans svaga sidor (okänslig, framfusig, bufflig) tar överhanden och istället för att föra trovärdig dialog faller han på attacken på budbärarna.

   Tommy har varit fartblind och utnyttjad. Hans karesmatik blev uppskattad när han kunde användas av LO-etablisemanget för att vinna poäng i Pingströrelsen. Men Tommys svaghet har varit att han inte litat på att det han predikat räcker. Bibeln räcker inte. Han har varit beroende på att använda ”kändisar” och när inte det varit tillräckligt använder han epitet som sataniskt på de som gett sig på hans hjältar. Hjältar som i sin tur svikit honom och blivit katoliker.

   Joakim är ett kapitel för sig.

   • Att Birro och Tommy är svårt beroende av snabba belöningar i form av offentliga bekräftelser gör dem mindre uthålliga som försvarande riddare till Ekman, enligt min mening. De båda har redan bevisat att de inte orkar stå upp när vindarna blåser hårt. Birro har visat en mindre angenäm sida av martyrskap där han ansåg att hela världen var emot honom. Analyser av det egna beteendet och självreflektion lyste med sin frånvaro. Nu har förvisso tidningen Dagen lyft in honom i stugvärmen igen, troligen som en följd av Dagens dåliga ekonomi. Att nyttja ”kändisar” har varit ett genomgående tema för de verksamheter som inte orkar göra analysen om vad som sker bakom nästa krön. Det är bara en tidsfråga innan Birro blir ovän med hela världen igen, tyvärr.

    Agnarsson verkar vara mindre beroende av snabba belöningar men som du säger så tappar han fokus och låter känslorna ta över och därav ger han sig på budbärarna i sin iver att försvara det han tror är känslomässigt riktigt att försvara. Agnarsson tycks stå ganska ensam och orkeslös vid sin post som riddare för Ekman.

    Egentligen tror jag det är Joakim Lundqvist som är den sista riddaren kvar att på allvar fortsatt kunna försvara Ulf Ekman och hans familj. Då har jag förstås inte blandat in Ekmans bundsförvanter inom Katolska kyrkan.

    Vad jag har hört och förstått så finns det många som ställer sitt hopp till att Joakim ska förnya Livets Ord och göra upp med den gamla historien. En hederlig nystart med andra ord. Jag är mycket mer tveksam till det, dels för att det var Ulf själv som utsåg Joakim till sin efterträdare samt att Joakim under en längre tid varit delaktig i ledarskapet under familjen Ekmans tidevarv. Joakim är för mycket insyltad för att kunna göra en regelrätt nystart, är min uppfattning. Joakim är en del av det svarta som Ekmans under så lång tid skapat. Jag kan ha fel, så berätta gärna mer om vad vi vet om Pastor Joakim.

   • Nu är det Ekman som är ”beroende av offentliga bekräftelser”, vilket förklarar att han rider ut till Påvens försvar.
    Det skall bli intressant att se hur det hanteras och tas emot bland katoliker att han har en ”äktenskapsbrytare” som truster i sin stiftelse.

    Joakim har inte något emot det katolska. Hans far har varit en av ”brobyggarna” länge för att öka förståelsen inom frikyrkan till det katolska. Joakims far har länge arrangerat pilgrimsresor till Italien och även tagit med sig Joakims brors fru för att besöka kloster inför resorna.
    Joakim ropades ut bland medlemmar inför höga personer inom pingst som efterträdare av Ulf redan tidigt 2000-tal.
    Han vinner kortsiktigt på sin popularitet som ung och fräck. Han är duktigt retoriskt. Men så länge han inte ändrar strukturen och hindrar transparensen och insyn, så för han bara härskarkulturen vidare.
    Hur mycket han än sitter och fikar med medlemmarna efter Gudstjänsten.

 2. Ja du har faktiskt rätt i att det är Ekmans abstinens av offentlig bekräftelser som ger sig till känna. Det vore förstås märkligt om han efter alla år i rampljuset kunde hantera ett liv i det tysta som bänknötare i katolska sammanhang. Ekmans abstinens bör rimligtvis innebära att han riskerar göra en del klavertramp som blir synliga framöver. Kanske Birgitta håller i taktpinnen och manar Ulf till behärskning och försiktighet. Vi får se!

  Jag tycker mig kunna förstå att Ulf tycker livet endast är halvspännande nu så varför inte krydda det med lite spänning i stil med ”katt och råtta lek”. Därav ger han sig på att återaktivera verksamheten i USA men för att göra det lite mer av en balansakt tar han med Robert Ekh. Paret Ekmans borde inför kvällsbönen filosofera kring risken att bli upptäckt, när man så uppenbart vet att Aletheia sätter sina spårhundar på att snoka reda på alla Ekmans ”försvunna” miljoner. Ja det blir helt klart intressant att höra vad katolikerna säger om Robert Ekh som truster.

  Beträffande Joakim så ska jag inte uttala mig om hur han är som person, det vet jag inget om. Däremot finns det väldigt lite som talar för att han är beredd att bryta upp med det gamla Livets Ord för att etablera något nytt inom Livets Ord. Jag tycker det framkom väldigt tydligt i samband med SVT:s granskning via UG att Joakim inte alls är beredd att stå på egna ben utan tvärtom har han en allians med Ekmans på något besynnerligt sätt. Det borde vara uppenbart för andra frikyrkoledare och då framför allt inom Pingströrelsen att Joakim inte står för det transparanta och nydanande utan att han försöker köra Livets Ord vidare i lite nyare tappning för att ge sken av att han skakat av sig den era som Ekmans skapade, men som även Joakim har varit starkt delaktig i.

  Att Joakim är förespråkare, eller hur man nu ska utrycka sig, för den katolska läran visste jag inte. Då faller bitarna på plats lite bättre. Stackars människor som lever i Livets Ords osunda miljö. Det vore som att det kom till allmän kännedom att Carl Bildt, en edsvuren Moderat, hade sympatier för Vänsterpartiet och inte alls var främmande för att ta närmande steg till den vänstra inriktningen.

  Oj vilken soppa!

  • Ekmans bryr sig inte om att bli ”upptäckta”. De anser inte att de gjort något fel.
   Däremot visar hela denna soppa vilken kultur sammanhang som Livets Ord skapar. Skulle någon annan person genomföra hälften av det som familjen Ekman åstadkommit, skulle det bli ramaskri.
   Paralellen till Kommunal är oerhört lik. Ett fåtal slår bakut och lämnar, medan andra har förståelse och fortsätter stötta med förhoppningen att det skall bli förändring. Men det händer aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s