Tupparna i pingst

Pingströrelsen anses av nya tuppar, som just är på sluttampen att jaga bort de äldre, att en ny struktur behövs.


Tuppfigten som förnekas…

Man tittar trånande på trorsrörelsen och de högkyrkliga troskusinerna.
De fallande siffrorna i rörelsen tror många beror på att man är historielös, en bluff flertalet gått på och använder vidare.

Vad som gjorde pingströrelsen expansiv och dynamisk när det begav sig för den, var nätverkandet och ledare som trodde på vad de trodde på.
De gick i självförtroende och andra följde frivilligt för de tyckte om vad de såg.

Tommy Dahlman är begåvad och gör liksom sin idol, Ulf Ekman. Han underskattar sina egna efterföljare och beundrare och gör sig sedan rolig på deras bekostnad i vad han själv kallar ”missförstådd ironi”.

Han har rätt att Pingströrelsen växte upp som ett fritt nätverk där man stöttade varandra. Visst hade man tidigt ett huvud, Lewi P, men han själv förespråkade aldrig att någon skulle efterträda honom. Tvärt om.
Att Dahlman lingvistiskt flörtar med Ekman i Världen idag är föga överraskande, snarare etablerat, men att låtsas att ord som: ”riksföreståndare (episkopos) (biskop)” och ”äldste (presbyterios)” eller ”läroämbete” inte värderas och bär olika innebörd inom den katolska kyrkan, tidig pingströrelse samt i det historiskt judiska sammanhang som de texter han hänvisar till i sin skrift Nya Testamentet… är rent översitteri.

Samtidigt gör han sig lustig när han framhäver sig själv som modig att han vågar ta orden i sin mun:

Det blir lite komiskt när alla vet om strukturen men ingenvågar benämna modellen för vad den egentligen är.

Ord i olika religioner och kulturer bär olika innebörd!

Han påpekar även att i den tidiga rörelsen hade pastorer och ledare auktoritet.

När pingstväckelsen fortfarande växte hade nog pastorerna inte det så fett, jag menar att det i vissa fall var oförskämt dåligt betalt men de ägde dock någonting på den tiden som fattas dem idag – folkets auktoritet och respekt.

Pingströrelsen, som Dahlman själv vet, är i ett upplösande. Alla vet det, men ingen vågar säga det, varför hymla om det Tommy…?
Har ledarna skrivit på ekumeniska papper att erkänna Stolen i Rom, så är det klart, och ingen överraskning att strukturer ändras och ”den gamla stammens pastorer” manövreras ut i en kyrkopolitisk dans.

Titta på Filadelfia i Stockholm. Idag har pastorer och ledare bytts ut och är i praktiken en Missionskyrka med en Pingstlogga.
(De äldre pingstpastorer som inte vill tappa plattformar och blickfång, anammar den nya strömningen med ortodoxi, sakrament, Rom i en ny förtjusning…)

Dessa nya ledare i pingst, samt i Trosrörelsen, som lagt till med denna nya ”högkyrkliga jargong” gör sig själva till åtlöjen, uppenbarligen utan att vilja förstå det.
De alla lägger till med ”katolska” uttryck och teologiska tankebanor, för att sen ropa KATOLIKSKRÄCK då de anses konstiga och förneka det.
-Har de inte lärt sig något av Petrus???!!!! 😉

Några beundrande poäng hos katoliker samlar de i alla fall inte…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s